Wereldwijd

Sint-Niklaas - Sint-Nicolaaskerk

Stad: In de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, tussen Gent en Antwerpen ligt de stad Sint-Niklaas. Ze wordt beschouwd als de hoofdstad van het Waasland. Het inwonersaantal bedraagt zo'n 72.000 personen. De geschiedenis van de stad begint in 1217. De bisschop van Doornik richtte op deze plaats een kerk op voor de heilige Nicolaas van Myra, in de volksmond beter bekend als 'Sinterklaas'. Door de aanwezigheid van deze kerk ontving de plaats de naam Sint-Niklaas.

Door de textielnijverheid in de 18e eeuw werd de stad, na Gent, de voornaamste industriestad in Oost-Vlaanderen. In 1804 ontving de plaats de stadsrechten uit handen van keizer Napoleon Bonaparte, nadat hij in 1803 een bezoek had gebracht aan Sint-Niklaas. Het aantal inwoners bedroeg toen ca. 11.000 personen.

Opvallend is het grote marktplein met zijn vele historische gebouwen. Uit een document uit 1248 blijkt dat Margaretha II van Vlaanderen zes bunders grond ten westen van de kerk aan Sint-Niklaas toevoegde, op voorwaarde dat die voor altijd onbebouwd moesten blijven. En dat is zo gebleven tot op de huidige dag. Daardoor bezit Sint-Niklaas de grootste marktplaats in België. Het plein is 2,3 hectare groot. Vanzelfsprekend biedt dit plein, behalve de plaatselijke markt, een prachtige gelegenheid voor talrijke manifestaties.

Op die grote markt vinden we tal van historische gebouwen. Enkele ervan zijn het mooie 19e eeuwse stadhuis, een neogotisch bouwwerk met een belforttoren. Daarachter bevind zich de karakteristieke Onze-Lieve-Vrouwekerk. Een beetje verscholen tussen de andere panden op het plein staat de oude Sint-Nicolaaskerk.

Gebouw: Sint-Nicolaaskerk

Ook al ligt de Sint-Nicolaaskerk wat verscholen, ze is zeker geen kleine kerk. Deze vijfbeukige kerk is sinds 1971 een beschermd monument. Het interieur van de kerk is barok en neogotisch. De kerk heeft zeven altaren, zes biechtstoelen en een groot orgel. De kerk bezit een rijke kunstschat aan religieuze voorwerpen.

Godsnaam: In de kerk vinden we vier maal Gods naam terug in de vorm van het tetragram.

 

 

 

 

 

 

 

Bovenaan het hoofdaltaar staat het op een opvallende plaats.

 

 

 

 

Ook in de marmeren gebeeldhouwde altaarbank zien we het terug, gedragen door twee cherubijnen.

 

 

 

 

 

De barokke preekstoel uit 1706, gemaakt door Michiel Verbanck, in Antwerps houtsnijwerk, bevat 2 maal het tetragram.

Op één zijkant van de preekstoel, omgeven door engelen is het duidelijk zichtbaar. Maar hierbij is de eerste en kleinste letter, de Yod (de J), niet in het goud geschilderd zoals de andere drie letters.

 

 

 

 

 

In “de hemel” van de preekstoel vinden we nogmaals het tetrgram in een stralende driehoek omgeven door wolken.

 

 

 

- naar boven -