Wereldwijd

Gouda - St. Janskerk

Stad: Gouda is een stad in de provincie Zuid-Holland, Nederland. De stad ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Het is van de rivier de Gouwe dat de naam is afgeleid. In 1139 werd de naam Gouda voor het eerst vermeld in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. In 1272 kreeg de stad stadsrechten. Door de eeuwen heen is Gouda een tolerante stad geweest, zo ook op religieus gebied. Ook voor de drukkers was er veel vrijheid om te publiceren.

Een mooie beschrijving van Gouda is: "Wie Gouda zegt, denkt niet alleen snel aan kaas, pijpen, stroopwafels en aardewerk maar ook aan gebrandschilderde ramen, een sprookjesachtig stadhuis en sfeervolle grachten. Gouda is een gezellige Oudhollandse stad met een nog vrijwel geheel intact stadscentrum." - www.vvvgouda.nl.

Gebouw: De St. Janskerk

De Grote of St. Janskerk is met zijn 127 meter de grootste in Nederland. De oudste kerk op deze plaats was gebouwd in 1280. De huidige kerk is grotendeels van voor de grote brand in 1552. Tot 1572 werd deze kerk gebruikt door de katholieken. Na de Reformatie ging ze over in Protestantse handen - 1573. Het kerkgebouw wordt nog steeds beheerd door de Hervormde Gemeente te Gouda.

De kerk is vooral beroemd om haar gebrandschilderde ramen: 'de Goudse Glazen’. Deze ramen bevatten afbeeldingen uit de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis.

Godsnaam: Gods naam is hier te zien in een brandgeschilderd raam. Het raam dat we tonen is raam 7. Het middenste tafereel is het 'Laatste Avondmaal'. Het tafereel erboven is 'De inwijding van de tempel door koning Salomo'. Dit raam werd geschonken door Filips II, koning van Spanje en zijn gemalin Mary Tudor, koningin van Engeland. De glazenmaker was Dirck Crabeth.

De huidige geschiedenis hierachter gaat echter terug tot de beeldenstorm in 1622. In drie ramen vond men bovenaan een afbeelding van God, iets wat onmogelijk was in de ogen van de beeldenstormers. De glaspanelen werden onverbiddelijk verwijderd. Dit was dus ook het geval met dit raam. In de vorige eeuw was men toleranter en de ramen werden hersteld. Omdat alles ontbrak om raam 7 te reconstrueren koos men ervoor om vier letters op geel glas te schilderen, de Goddelijke naam: JHWH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -