Wereldwijd

Urk - Immanuelkerk

Stad: Urk wordt ook wel eens beschreven als 'de parel van Flevoland'. Deze gemeente is een levendig en karakteristiek vissersdorp in de Nederlandse provincie Flevoland.

De eerste vermelding van deze plaats was in 966. Het vormde met Schokland en enkele verloren gegane nederzettingen één groot eiland. Door het beuken van de zee werd dit eiland er twee, die dan nog bij stormen en vloeden steeds kleiner werden: Schokland en Urk. Op 3 oktober 1939 werd de dijk van Urk naar Lemmer gesloten. Het aldus nieuw verkregen land (Noordoostpolder) werd drooggepompt. Urk maakte vanaf nu deel uit van het vasteland.

Er wonen hier nu bijna 19.000 inwoners, Urkers genaamd. Om niet te verwarren, ook het dialect dat men spreekt is Urkers!

Gebouw: Immanuelkerk.

Urk wordt wel eens beschreven als de meest kerkelijke gemeente van Nederland. De kerk die wij tonen behoort tot de Christelijke gereformeerde kerk. Ze is terug te vinden op de Nagel 43, Urk. Deze kerk is echt nog een nieuwbouw. Ze kwam gereed in 2009 naar de plannen van achitectenbureau W. M. Beijnum. Ze kan plaats bieden aan 1.000 bezoekers, waarvan 700 op de begane grond.

Voorwerp: Bovenaan de ingangsdeur is de goddelijke naam mooi geplaatst in een sierlijk raamwerk.

 

 

 

 


 

 

 

- naar boven -